Kiezen van een hond

Wanneer u een hond gaat uitkiezen, moet u er voor waken geen impulsaankoop te doen. U kiest immers voor een dier dat voor lange tijd deel gaat uitmaken van uw gezin. Wanneer u echter weloverwogen te werk gaat, krijgt u te maken met allerlei keuzes. Allereerst is er de keuze van het ras. Bij deze keuze bepaalt u of een groot, middelgroot of klein ras in aanmerking komt om uw nieuwe huisgenoot te worden.

Bij uw keuze is het niet alleen het uiterlijk wat de doorslag moet geven bij uw keuze. Ook de grootte van uw huis, samenstelling van uw gezin en de verwachtingen die u heeft van uw toekomstige hond zijn factoren die uw keuze mede bepalen. Ieder ras heeft een eigen karakter en vraagt om een ander soort benadering en verzorging. Daarom is het belangrijk u eerst gaat verdiepen in het ras wat u eventueel wil gaan aanschaffen. Meer informatie daarover kunt u vinden op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl. Kijkt u dan vooral ook naar de onderwerp pagina’s Rashonden, Fokkers gedrag en welzijn.

Ook erkende fokkers die met beleid en enthousiasme hun geliefd ras fokken, kunnen u meer informatie geven over het karakter van de eventueel door u aan te schaffen hond. Zo voorkomt u teleurstellingen wanneer u een gezellige speelkameraad zoekt voor de kinderen en u thuiskomt met een hond die vooral erg waaks is. Wanneer u zich vooraf verdiept in het ras van uw keuze, weet wat u te wachten staat als uw hond ouder wordt, hoe gaat deze zich gaat vormen.

Wanneer u een keuze heeft gemaakt van welk formaat en welk ras uw nieuwe hond moet worden, staat u voor een volgend dilemma: kiest u voor een volwassen hond of voor een pup?

Een pup van 2 tot 3 maanden onderwerpt zich makkelijk en gewillig aan zijn baas, die voor hem de leider van de roedel is. Vanaf de eerste dag ontstaat een sterke band tussen baas en hond. Wel geeft de opvoeding heel veel werk, dat tijd en begrip voor het dier vereist.

Kiest u voor een volwassen hond, dan kiest u voor een hond van wie het karakter al (grotendeels) gevormd is. Van pup tot aan  zijn 3e levensjaar heeft de hond een inprentingsfase. Dit betekent dat de eigenaar de hond tot aan zijn 3e levensjaar op kan voeden, want de inprentingsfase is de fase waar de hond zich gaat zetten, waarin zijn karakter wordt bepaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.