Training Hulpmiddelen.

De trainingshulpmiddelen die ik gebruik en niet gebruik voor honden zijn;

  • De sliplijn
  • Halti of de Gentle Leader
  • Antitrektuig/Tuig
  • Voertraining/Negeren
  • Plantenspuit
  • Sliplijn is hetzelfde als een slipketting maar dan van Nylon of een leren Sliplijn. Functie van een sliplijn is dat je hiermee een korte correctie kan geven. Meestal wordt de sliplijn/ketting verkeerd gebruikt. Wordt geen corrigerend rukje gegeven, meestal trekken eigenaren aan de lijn waardoor je je hond gaat verwurgen, dit is niet de bedoeling. Wanneer je een sliplijn gaat gebruiken dan een kort corrigerend rukje geven. Dit komt beter door wanneer je de hond gaat verwurgen, je hond gaat zich verzetten tegen datgene wat je aan het doen bent. Met corrigerend rukje haal je de hond uit de Modus waar hij op dat moment in verkeerd. Beste mensen, begrijp mij niet verkeerd, sliplijn gebruik zal ik alleen toepassen wanneer dit nodig is. Wanneer de hond onhandelbaar is wordt er gebruik gemaakt van een sliplijn. Wanneer een hond een bepaalde oefening goed doet zal dit altijd beloont worden, stem en schouderklopje. Beloning met een voertje gebeurt ook. Om alleen maar met een voertje te gaan trainen zie ik niet zitten wanneer jou hond in een situatie zit waar je deze niet meer uit krijgt, dan zal er corrigerend worden opgetreden. Is de hond weer bereikbaar dan zal deze beloond worden.
  • Werk altijd vanuit je rust en duidelijkheid, overzie de situatie. Rust en Duidelijkheid geeft jou macht, jou hond accepteert jou gezag weer.

  • Halti of Gentle Leader, dit is een goed hulpmiddel voor honden die willen uitvallen naar soortgenoten, mensen, fietsers of andere vervoersmiddelen. De Halti heeft een lichtere uitvoering terwijl de Gentle Leader zwaarder is uitgevoerd. Dit zal je ook zien in de prijs kwaliteit, een Halti heb je al voor € 8,00 terwijl de Gentle Leader bij € 20,00 begint. Met de Halti of de Leader corrigeert de hond zichzelf, wij hoeven bijna niets te doen mits je het goed gebruikt. Wanneer je hond 1 van Beide om heeft zorg je dat deze gekoppeld is aan een vaste Halsband en lijn, Halti/Leader moeten goed om de kop passen, hond mag deze niet zelf kunnen verwijderen. Wanneer je gaat wandelen of je laat je honden uit dan heeft je hond deze om, ga niet met een rollijn uitlaten, dan heeft de Halti/Leader geen functie meer. Zorg dat je met een lijn gaat lopen van ongeveer 2 meter. Je kan beter ingrijpen wanneer het fout kan gaan. Wanneer je met een Halti/Leader gaat werken dan nooit aan de lijn trekken, je hond wil uitvallen dan lijn halverwege vasthouden, blijf niet staan loop door. Blijf je staan dan gaat je hond zich verzetten om het hulpmiddel af te krijgen. Rustig doorlopen dan zal je merken dat je hond het snel zal opgeven. Je werkt met een Halti/Leader, wanneer je hond zich goed gedraagt zal dit altijd beloont worden.

  • Wanneer je 1 van deze hulpmiddelen wilt gebruiken, werk altijd vanuit je rust, wees altijd duidelijk. Je overziet de situatie beter waardoor je beter en sneller kan reageren.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Antitrektuig/Tuig

  • Tegenwoordig wordt het Antitrektuig of een gewone tuig geadviseerd op hondenscholen. Jammer. Antitrektuig, het woord zegt het al, je hond gaat niet meer trekken. Geen wonder, de voorpoten van je hond worden naar elkaar getrokken, dit kan erg pijnlijk zijn voor honden. Tuig wordt ook vaak geadviseerd om deze te gebruiken, Jammer. Een trektuig/tuig is geen hulpmiddel, je kan je hond niet corrigeren. Je hond blijft doorgaan waar hij mee bezig is, onbereikbaar. Trektuig is een behoorlijk nieuw fenomeen, sinds een aantal jaren worden deze verkocht als het beste dat er is voor je hond, zijn vaak ook erg prijzig. Dat zelfs Hondenscholen deze aanprijzen, onbegrijpelijk. Tuurlijk zijn er honden die er baat bij hebben, maar het merendeel niet. De tuig is eigenlijk bedoelt om deze om te doen wanneer je met je hond gaat fietsen, het komt voort uit de Sledehonden, daar maakt men al erg lang gebruik van het tuig.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Voertraining – Negeren van Gedragingen

Ben ik absoluut niet op tegen, maar moet wel zijn vruchten afwerpen. Bijna alle hondenscholen zijn bezig met Voertraining, op zich kan dit geen kwaad maar het wordt op de verkeerde manier gebruikt. Jammer. Alle disciplines die men doet op de hondenschool wordt gedaan met voertraining, er zijn honden die alles doen voor een voertje, prima. Maar helaas wordt bijna met alle gedragingen die de hond vertoont beloont met een voertje, of het Gedrag wordt Genegeerd, Je hond is vervelend, luistert niet, doet niet de oefening, valt uit naar soortgenoten. Meestal wordt er dan geadviseerd, gedrag Negeren, Afleiden met een voertje/speeltje. Het negeren van het gedrag die je hond vertoond mag nimmer en nooit genegeerd worden, dit zal op een duidelijke manier gecorrigeerd moeten worden. Het gedrag afleiden met een voertje/speeltje, Jammer. De hond wordt steeds maar weer beloont voor het gedrag wat deze vertoond. Jammer allemaal. Helaas wordt dit te vaak en massaal gedaan op de Hondenscholen. Eigenaren komen er om iets te leren hoe om te gaan met de gedragingen die jouw hond vertoond, zowel thuis in de gezin situatie als op straat. Eigenaren willen weten hoe om te gaan met de hond wanneer deze een gedrag vertoond die niet gewenst is. Maar al te vaak hoor ik van eigenaren waar ik kom, geven aan dat zij cursus hebben gevolgd maar dat hun hond vervelend is, dan wordt er doodleuk door de Instructeur gezegd dat je aan de kant moet staan en niet meer mee mag doen. Jongens, het is geen Kleuterschool. Onbegrijpelijk. Je geeft Cursus op een Hondenschool, als Instructeur zijnde moet je WETEN hoe je met gedragingen om moet gaan, de Instructeur BIEDT de OPLOSSING. HELAAS. We zijn allemaal volwassen mensen, hebben kinderen thuis wonend, opa en oma, denk eens bij je zelf na, hoe heb ik mijn kinderen opgevoed. Nou je hebt het antwoord, REGELS. Ieder thuis wonend kind en ouder heeft zich aan de regels te houden, en je hond Niet? Ook je hond wil structuur, wil geleid worden. Honden staan tegenwoordig op een voetstuk, worden gezien als iets heiligs. Het is een HOND, GEEN MENS. Je hond wil geleid worden, wil weten wat wel/niet mag. Hoe simpel kan het zijn.

Plantenspuit

Dit hulpmiddel gebruik ik vaak, meestal hoef ik dan geen sliplijn of Halti te gebruiken, je laat je hond schrikken waardoor deze uit de modus gehaald wordt waar de hond op dat moment in verkeerd. De plantenspuit is een prachtig Hulpmiddel, wanneer je deze op een duidelijke manier gebruikt. Maak alleen gebruik van de plantenspuit, geen stem gebruiken, je stem is Emotie, je hond haalt uit jouw stem alle informatie hoe jij je voelt. Nadat dit hulpmiddel gebruikt is dan pas je stem gebruiken. Bij de meeste eigenaren waar ik ben geweest adviseer ik om een plantenspuit te gaan gebruiken, alleen deze gebruiken wanneer het nodig is, nooit te pas of te onpas gebruiken. Het maakt ook niet uit waar je je hond raakt met water, Hond schrikt, je hebt bereikt wat jij wil en je kan je hond sturen. Blijf nooit door spuiten, meestal is het met een 1 malig spuitje genoeg om jou hond te gaan corrigeren. Je hoeft geen gebruik maken van andere hulpmiddelen, maar let op, het is een hulpmiddel geen wondermiddel, dit geldt voor alle hulpmiddelen.