Opvoeding

Een aantal opvoedingsmaatregelen die het samenleven van een hondenbezitter met het hem toevertrouwde dier kunnen vereenvoudigen: het “Liggen”, het “In je mand”, en het “Achter lopen”.

Eerst nog een paar woorden over Straf en Beloning, het is een veelvoorkomende misvatting dat straf beter werkt. Maar het is bij heel wat opvoedend werk veel beter ervoor te zorgen dat het niet tot een “Strafbare Handeling” komt.

Het zindelijk maken. Heeft men een hondje van een maand of 3 in de kamer, dan is het verstandig het dier voortdurend in de gaten te houden en het tegen te houden als het van plan is vloeibaar of vast corpus delicti te produceren. Men draagt het dan zo snel mogelijk naar buiten en wel steeds naar dezelfde plaats brengt. Doet het daar wat het niet laten kan , dan moet men het dier belonen en bewonderen alsof het een heldendaad heeft begaan.

Het hondenjong heeft het snel door waar het om gaat als men het zo behandelt. Laat men het dier dan ook nog op een vaste tijd uit, heeft dan geen zorgen om iets op te gaan ruimen.

Als men moet straffen, dient men wel te bedenken dat de straf werkzamer is naarmate hij sneller op de overtreding volgt. Het heeft absoluut geen zin om het dier achteraf te straffen, al na een aantal minuten is het dier vergeten waarom bestraft wordt, begrijpt dus ook niet waarvoor het bestraft wordt.

Het is helemaal verkeerd een hond te gaan straffen om gehoorzaamheid bij te brengen. bijvoorbeeld het op de “plaats blijven”, dit is goed op te lossen zonder een zware straf hier op te leggen. Zorg ervoor dat de plaats van de hond altijd daar is waar hij weet dat dat zijn plaats is. Het aanleren om de hond naar zijn plaats te gaan, breng je hond naar zijn plaats met Plaats te zeggen, wanneer de hond op de plaats is dan duidelijk Blijf afgeven en loop direct weg. Blijft men staan dan nodig je de hond uit om weer van de plaats te komen. Blijf deze handeling een aantal maal herhalen. Leer je hond dat de plaats altijd zijn veilige plaats is, dit kan een deken, mand of Bench zijn. Wanneer je hond een minuutje op de plaats heeft gelegen dan naar je hond lopen, belonen en geef het vrij. Herhaal deze oefening een aantal maal per dag, het liggen op de plaats bouwt men iedere week uit met een aantal minuten.

Alle handelingen die men wil gaan doen met de hond is op basis van vertrouwen. De hond ziet je als Roedelleider handel ook hierna, heeft je hond iets goeds gedaan dan direct goed belonen, doet de hond iets onwettigs in onze ogen dan zal dit direct gecorrigeerd moeten worden, de correctie kan met een stemcorrectie, lijncorrectie of met een plantenspuitcorrectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.